Afgør tvister om hegnet mellem to naboer.
Hegnet er en del af naboskabet – en fælles sag. Naboerne må som regel selv bestemme, hvordan hegnet mellem deres ejendomme skal se ud. Kan man ikke kan blive enig med sin nabo, skal man bruge reglerne i hegnsloven.
Der kan dog være undtagelser. I lokalplaner, tinglyste deklarationer og politivedtægter, kan der være begrænsninger, som man skal overholde – også selv om man har lavet en anden aftale med sin nabo.
Naboer må selv finde ud af, hvordan og hvornår vedligeholdelsen skal foregå. Den jord, der støder op til et fælleshegn, må ikke anvendes, så det skader hegnet.
Hvis man har lejet en ejendom, skal man normalt også vedligeholde de hegn, som hører med til ejendommen.
Vil man klage over et hegn, der hører til en udlejet ejendom, skal man henvende sig til ejeren.
Hvis man ønsker at ændre et fælleshegn, skal man være enig med sin nabo om det. Kan man ikke blive enig – og ønsker man fortsat at ændre hegnet – skal man henvende sig til hegnsynet i kommunen.
Egne hegn må man derimod gerne ændre eller fjerne. Hvis der ikke er et andet hegn mellem de to ejendomme, skal naboen have besked mindst en måned før, man foretager ændringerne.
Der er ingen grænser for hvor høje naboens træer må blive, så længe træet befinder sig inden for skellet. Der er kun særlige bestemmelser i en lokalplan eller tinglyste servitutter, der kan forbyde at der bliver plantet et træ, eller kan kræve at et træ bliver bevaret eller fældet. Træer udgør ikke et hegn hvis der eksistere et fælles hegn i skellet.
Hvis du skal plante et træ, skal du altid tænke over hvor stort træet bliver når det er fuldt udvokset. Ligeledes skal du tænke over hvor træet er placeret i forhold til nord, syd, øst eller vest. Tal med din nabo, og fortæl hvad dine planer er, så du undgår en konflikt.
Hvis naboens træer skygger, eller vokser grenene ind over ens grund eller lignende, er dette en privatretslig sag.
I første omgang bør naboer prøve at lave en aftale eller et forlig om det hegn, de er uenige om. Hvis det ikke er muligt, kan man skrive til hegnsynet og bede om at få foretaget et hegnsyn. I mailen til hegnsynet skal der være vedhæftet en begæring om hegnsyn, som skal være udfyldt. I begæringen skal du forklare problemet med det fælles hegn, og beskrive hvad dit ønske af udfaldet af klagen skal være. Du skal ligeledes vedhæfte billeder af det påklagede som understøtter klagen.
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte sekretæren for hegnsynet i Glostrup Kommune på tlf. 4323 6393 (kl. 10-12) eller på mail hegnsynet@glostrup.dk.
Jesper Weidick, hegnsynsmedlem (suppleant: Allan Larsen)
Denne hjemmeside benytter cookies fra tredjepart til besøgsstatistik. Vælger du "Accepter alle", giver du samtykke til at tredjepartsservices må gemme oplysninger om dit besøg. Læs mere om cookies