Er der ikke godkendte bygninger eller andre forehold på din ejendom som er i strid med lovgivningen, har kommunen pligt til at lovliggøre disse.
En lovliggørelsessag er det samme som en byggesag og følger den sagsgang, der er for almindelige byggesager. Forskellen på den helt almindelige byggesag og lovliggørelsessagen er, at byggeriet der skal godkendes allerede er opført.
Da det er den til enhver tid værende ejer der er ansvarlig for, at oplysningerne i BBR-registret er korrekte, er det en god ide at gennemgå BBR-meddelelsen, eksempelvis når du køber hus, så du ikke får nogen overraskelser senere.
En lovliggørelsessag startes normalt op på en af følgende måder:
- Når en ejer ændrer oplysningerne for sin ejendom i BBR (Bygnings- og Boligregisteret)
- Når BBR-afdelingen foretager BBR-tjek
- Når byggemyndigheden behandler en byggesag og bliver opmærksom på ukendt bebyggelse på ejendommen
- Hvis byggeriet er til gene for de omkringliggende naboer
De ændringer ejeren oplyser og/eller de uoverensstemmelser som BBR-medarbejderen finder, sendes videre til byggemyndigheden, der vurderer om de oplyste ændringer fører til, om der skal ansøges om byggetilladelse.
Sagsforløbet foregår i praksis ved at byggemyndigheden aktivt anmoder om materiale (blanketter og tegninger) fra ejendommens ejer, for at kunne sagsbehandle byggeriet. Efter endt sagsbehandling foreligger der en afgørelse som enten betyder at byggeriet er lovligt eller at byggeriet skal ”fysisk lovliggøres”. Ved fysisk lovliggørelse forstås nedrivning, flytning eller lignende.
Sagsbehandling af lovliggørelsessager bliver ligesom almindelige byggesager pålagt et byggesagsgebyr.
Det gøres opmærksomt på, at selv om din ejendom står korrekt registeret i BBR, er det ikke ensbetydende at det er lovligt opført.