At gå en tur rundt i Glostrup er en hel rejse i stilhistorien

Kunst i Glostrup

Oplev skulpturer, malerier og udsmykninger af anerkendte danske kunstnere.

De udendørs arealer i Glostrup er præget af en lang række skulpturer, som er med til at gøre bybilledet spændende. At gå en tur rundt i Glostrup er en hel rejse i stilhistorien. Her finder du både klassiske skulpturer af smukke kvinder og dyr, og abstrakte værker, som kommenterer det samfund vi lever i. Fælles for dem alle er, at de sætter gang i både tanker og følelser, når vi bevæger os rundt i Glostrup. Du kan tage en virtuel tur rundt til alle de udendørs skulpturer i Glostrup her.  Det er ikke kun udendørs, at Glostrup kan præsentere en lang række interessante værker. I flere offentlige bygninger hænger malerier af anerkendte danske og udenlandske kunstnere. I Kommunalbestyrelsessalen hænger fx portrætter af alle Glostrups tidligere borgmestre. 

 

 

Glostrup Kommune udgav i 2010 en kunstbog, KIG - Kunst I Glostrup, som i ord og billeder fortæller om alle de skulpturer og udsmykninger, som du finder i bybilledet. Bogen fortæller også om en lang række af de kunstværker, som er indendørs i offentlige bygninger. Bl.a. finder du i bogen alle borgmesterportrætterne, som hænger i Kommunalbestyrelsessalen. Kunstbogen kan købes på Glostrup Bibliotek for 75 kr. Glostrup Kunstrute er et kort med en rute, som fører rundt til alle de udendørs værker fra kunstbogen. Hele ruten er ca. 16 km lang, men der er også to kortere alternativer, som kun fører rundt til dele af kunstværkerne. Kortet indeholder GPS koordinator til alle værker på ruten. Se den virtuelle tur rundt til alle udendørs kunstværker i Glostrup.

I 2019 donerede kunstneren Anders Tinsbos enke ni bronzeskulpturer til Glostrup Kommune. Otte af dem er stillet op i Byparken og danner tilsammen en lille skulpturpark i parken. Skulpturerne blev officielt indviet d. 14. oktober 2021.

Anders Tinsbo og familie boede i Glostrup i perioden 1947-1954. Forældrene arbejdede som hhv. porcelænsmaler og modelmager hos Bing og Grøndahl. Anders gik i skole på Nordvangskolen, blev senere uddannet stukkatør og skulle være håndværker. Senere kom han på Kunstakademiet og fremstillede flere berømte værker.

Oprindeligt var Tinsbos efternavn Kristiansen, men han skiftede det til Tindsbo, først stavet med ”d”, altså ham, der bor på tinden. Han, der bor på tinden ser langt, hans udsigt er hævet over den daglige trummerum. Med Tinsbos egne ord: ”Der er mennesker, der lever oplevelser, og der er mennesker, der lever af, at give andre oplevelser.”

Kendetegnende for Tinsbos værker er de kælende, stramme kurver og det organiske udtryk. Derudover er et stærkt kendetegn intentionen. Fx: at give, at løfte, at frigøre igennem kunst. Med hans tiltrækkende former går han bevidst efter lokkemetoden, og når tilskueren er fanget, får denne en oplevelse af glæde, styrke, mere liv.

Anders Tinsbo: ”Kunsten er en gave til nutiden om troen på fremtiden. Jeg ynder at sige, at vi er ved at skrive et fælles brev. Vi læser det selv en gang, men der er andre, der kan læse det senere. Også om 3- 400 år er der nogen, der kan læse et brev fra denne tid. Så skal man jo lave ting, der er værd at læse. Derfor skal man have store, men ikke højtidelige tanker, tværtimod, nærmest vælte sig rundt om skulpturerne.

Gå en tur i Byparken og nyd de flotte kunstværker. Du kan også gå den virtuelle kunstrute og se fotos af skulpturerne.

Gå en tur på Glostrup Station og få et indblik i Glostrups fortid, nutid og fremtid. Fra perronen lyser 39 glade malerier op og fortæller om Glostrups kultur, natur og dagligliv.  
Glostrup Gobeliner er malet af street art-kunstner Stine Hvid. Hun har modtaget beskrivelser fra Glostrups borgere om, hvad Glostrup betyder for dem og omsat beskrivelserne til 39 malerier i glade farver.

Se filmen om, hvordan Glostrup Gobeliner blev til.

Glostrup Gobeliner er også en del af Kunstruten i Glostrup, hvor du kan nyde alle byens skønne kunstværker på en 16 km. lang spadseretur.

 

Send en hilsen fra Glostrup.

Glostrup Gobeliner er blevet trykt som postkort med 4 glade motiver på 7 forskellige kort. Hent din favorit gratis på Glostrup Rådhus, Glostrup Bibliotek eller i Byhistorisk Hus.

 

I to tunneler under Hovedvejen gennem Glostrup har street art-kunstner Michael Wisniewski - Murkunst frisket væggene op, så det nærmest er en spændende rejse at gå igennem dem. Du finder de fine tunneler ved Florasvej og ud for Glostrup Torv. Michael har fået input til motiverne fra en håndfuld glostrupbørn og krydret det med sin egen kreativitet.

Hør Michael fortælle om nogle af motiverne her.

Murkunsten i tunnelerne er også en del af Kunstruten i Glostrup, hvor du kan nyde alle byens skønne kunstværker på en 16 km. lang spadseretur.

Der er to kunstforeninger i Glostrup som har skiftende udstillinger. Glostrup Kunstforening udstiller i storrummet i Glostrup Fritidscenter, hvor de 8 gange om året har en ny og spændende udstilling med anerkendte kunstnere. Til hver fernisering er der ”Lun Lørdag” med livemusik – ofte jazz.

Kunstforeningen Paletten er Glostrup Kommunes personalekunstforening, som udstiller ved hovedindgangen til Glostrup Rådhus. Der er 6-8 udstillinger om året med danske kunstnere. 

Borgernes Udstilling er en tilbagevendende begivenhed i maj, hvor kreative borgere i Glostrup får muligheden for at udstille deres malerier, tegninger, skulpturer med videre i Glostrup Fritidscenter. For deltagelse gælder følgende retningslinjer: 

  • Deltageren skal bo i Glostrup Kommune
  • Deltageren skal være mindst 15 år 
  • Maks. tre værker pr. deltager 
  • Alle værker skal være forsvarligt indrammede og klargjort til ophæng med øsken
  • Udstilling er på deltagerens eget ansvar
  • Værkerne må ikke tidligere have været vist på Borgernes Udstilling i Glostrup 
  • Der er ingen garanti for at samtlige indleverede værker udstilles

Kontakt Glostrup Bibliotek for mere info.