Fjernvarme er mere miljøvenlig og udleder mindre CO2 end opvarmning med rene fossile kilder som olie eller naturgas. Er dit hus opvarmet med naturgas, olie eller elvarme, vil du spare miljøet for omkring 4 hhv. 6 eller 16 ton CO2 om året ved at skifte til fjernvarme.
Affaldsforbrænding
Der er flere grunde til, at fjernvarme udleder mindre CO2 end andre traditionelle opvarmningsformer. En væsentlig grund er, at fjernvarme ofte produceres ved forbrænding af affald. Affald er ikke en fossil energikilde og forbrænding udleder derfor mindre CO2 end rent fossile brændsler som olie og naturgas.
Samproduktion af el og varme
Fjernvarme er desuden typisk baseret på samproduktion af elektricitet og varme. Det udnytter energien bedre og nedsætter behovet for brændsel. Uden den ville der bruges tre gange så meget brændsel på Vestegnen til opvarmning og den årlige udledning af CO2 ville være 500.000 tons højere. Derfor er fjernvarme generelt mere miljø- og klimavenlig end afbrænding af kul, olie og gas alene til opvarmning.
Vedvarende energi
Fjernvarme kan samtidig tilpasses en fremtid, der er baseret på fleksibel elproduktion fra vind og andre vedvarende energikilder som sol og geotermi. Varmeproduktionen kan omstilles fra forbrænding til store varmepumper og varmelagre eller en kombination heraf.
Fremtidsscenarier
I Fremtidens Fjernvarme (tidligere Varmeplan Hovedstaden) arbejdes med seks scenarier for forskellige veje frem mod et grønt og CO2-neutralt varmesystem i hovedstadsområdet i 2050. Bag Fremtidens Fjernvarme er varmeselskaberne CTR, HOFOR, VEKS og Vestforbrænding og sammen har de tidligere udarbejdet Varmeplan Hovedstaden 1, 2 og 3 (i 2008 hhv. 2011 og 2014). I Varmeplan Hovedstaden 3 pegede alle scenarier på et skift fra kul til biomasse på de centrale kraftvarmeværker samt at geotermi, store varmepumper og stor-skala solvarme også vil spille en rolle i fremtidens fjernvarmeforsyning.
I Fremtidens Fjernvarme viser de seks scenarier forskellige mulige udfaldsrum for omstilling til et grønt og CO2-neutralt varmesystem. Scenarierne går fra et, hvor grundlasten fortsat i høj grad dækkes af biomasse og affaldsforbrænding til et scenarie, hvor fjernvarmen er helt elektrificeret og baseret på varmepumper og geotermi. Herimellen er fire scenarier med forskellige kombinationer af de to teknologiveje. Læs mere om geotermi på Energistyrelsens geotermisider og se den aktuelle solvarmeproduktion i Danmark på solvarmedata.dk.