Naturbeskyttelseslovens formål er at værne om landets natur og miljø. Omkring 10 procent af Danmarks areal er beskyttet gennem naturbeskyttelseslovens § 3. Det er naturtyperne: Søer, moser, ferske enge, strandenge, heder, overdrev og vandløb. Disse naturtyper er beskyttede overalt, hvor de forekommer i Danmark . I disse områder, må der ikke foretages ændringer i tilstanden.
Den første naturbeskyttelseslov trådte i kraft den 1. juli 1992. Loven er siden blevet ændret flere gange. Men hovedindholdet i den generelle beskyttelse af naturtyperne i § 3 har været gældende siden 1992. Beskyttelsen efter § 3 gælder søer og vandløb samt heder, moser og lignende samt strandenge og strandsumpe, ferske enge og biologiske overdrev.
Beskyttelsen består i, at der ikke må foretages ændringer i tilstanden af de beskyttede naturtyper. Beskyttelsesordningen er dog ikke til hinder for, at arealernes hidtidige benyttelse fortsættes. For eksempel kan hidtidig landbrugsmæssig udnyttelse eller forsvarets hidtidige benyttelse af egne arealer og anlæg fortsættes.
Baggrunden for beskyttelsen af naturtyperne er den stadige forringelse og reduktion af udyrkede og ekstensivt udnyttede naturarealer og den trussel, det er mod ønsket om at bevare naturen med dens bestand af vilde planter og dyr samt deres levesteder og som en integreret del af de landskabelige, kulturhistoriske, naturvidenskabelige og undervisningsmæssige værdier.
Den generelle beskyttelse af naturtyperne er et af de væsentligste instrumenter til at beskytte vores naturområder, der er levesteder for de vilde planter og dyr. Ved at beskytte deres levesteder er vi med til at værne om de danske arter og biodiversiteten. Den generelle beskyttelse af naturtyperne omfatter ca. 10 procent af Danmarks areal fordelt på omkring 238.000 lokaliteter og er dermed et meget vigtigt bidrag til at sikre et økologisk funktionelt netværk af natur.