Glostrup Kommunes spildevandsplan gælder for 2006-2015. Planen fastlægger rammerne for håndtering af regn- og spildevand i Glostrup og udgør det retlige grundlag for vores administration af spildevandsområdet.
God service og beskyttelse af vandmiljø
I spildevandsplanen er der opstillet en række målsætninger for kloakrenoveringen. De skal sikre, at borgere og virksomheder får en god service samtidig med at vandmiljøet samt grund- og overfladevand beskyttes. Hovedmålsætningerne omfatter:
-
Regionplanens målsætninger skal opfyldes
-
Spildevand og regnvand skal afledes effektivt
-
Ledningsanlæggene skal være tætte
-
Oversvømmelser skal så vidt muligt undgås
-
Fremtidig planlægning skal baseres på det fælles danske regelsæt
-
Undersøgelse og renovering af kloakledninger i vandindvindingsområder skal prioriteres højt
Servicemål for kloaksystemet
I Tillæg 1 til Glostrup Kommunes spildevandsplan har Kommunalbestyrelsen fastsat servicemål for den offentlige kloak. I områder med separat regnvandssystem er målet, at der maksimalt sker opstuvning af vand på terræn hvert 5. år. I områder med fælleskloak for regn- og spildevand er målet, at der maksimalt sker opstuvning på terræn hvert 10. år.
Servicemålene tager højde for, at klimaændringer medfører øgede mængder nedbør. Kloaksystemet klimatilpasses ved, at man ved dimensionering af kloakrørene ganger med en klimafaktor på 1,3.
Klimasikring og vedligeholdelse af Harrestrup Å
Tillæg 3 til spildevandsplanen ophæver den tidligere Landvæsenskommissions kendelser vedrørende betaling for vandløbsvedligeholdelse og udledning af spildevand til Harrestrup Å. Kendelserne er blevet ophævet for at de 10 kommuner omkring Harrestrup Å kan blive enige om et nyt fælles grundlag for vedligehold og brug af vandløbet i forbindelse med klimasikring.
Afledning af regnvand
På grund af klimaændringer regner det i dag mere end tidligere. Men det er kloaksystemet ikke bygget til at kunne håndtere. Det får vandet i kloakkerne til at stige og øger risikoen for, at de løber over.
For at minimere oversvømmelse, vil Glostrup Kommune begrænse mængden af regnvand i kloaksystemet. Derfor regulerer vi mængden af regnvand, som man må aflede direkte fra den enkelte matrikel til den offentlige kloak. Reglerne fremgår af tillæg 4 (2023) om afledning af regnvand.
Konkretiseringsplaner
Glostrup Forsyning skal udarbejde helhedsorienterede konkretiseringsplaner for hver af 6 udpegede områder i kommunen. Kravet findes i Tillæg 5 til Glostrup Kommunes spildevandsplan. Disse planer skal angive de konkrete tiltag der skal udføres for at sikre det vedtagne serviceniveau i hvert enkelt delområde . Planerne skal udarbejdes i perioden 2020-2022.
Servicemål for regnvand i kloaksystemet
Tillæg 6 til Glostrup Kommunes spildevandsplan handler om fastsættelse af servicemål for tag- og overfladevand. I tillægget stiller Glostrup Kommune krav til Glostrup Forsyning om at vurdere, hvorvidt en øgning af servicemålet for håndtering af tag- og overfladevand kan være en samfundsøkonomisk gevinst. Vurderingerne skal udarbejdes i 2021-2024.
Regnvandsbassiner i det centrale Glostrup
Af tillæg 7 til Glostrup Kommunes spildevandsplan fremgår, at det er nødvendigt at etablere fire bassiner til forsinkelse og tilbageholdelse af regnvand i det centrale Glostrup. Det drejer sig om bassiner på Christiansvej, Rådhusparken, Banegårdsvej, Evas Allé. Bassinerne er nødvendige for at Glostrup Forsyning kan mindske overløb i den offentlige kloak og opfylde kravene til serviceniveau for kloakken i det centrale Glostrup.