Har du et æbletræ, der hvert år får flere æbler, end du når at spise? Har du tænkt på at lave æblemost i stedet for at lade æblerne falde af træet og rådne? Smagen af friskpresset æblemost er uovertruffen. Lån Grøn Guides æblepresse og lav selv den skønneste æblemost til dig selv, din familie og venner!
Borgere og institutioner kan låne
Grøn Guide har købt en æblepresse og en æblemølle som vi udlåner til alle i Glostrup, der har æbler i overskud. Lav æblemost med børnene på din skole eller institution. Eller slå dig sammen med dine naboer og bland jeres æbler – det gør blot smagen endnu bedre.
Lån æblepressen i tre dage
Skriv til Grøn Guide og book æblepressen. Oplys navn og adresse og angiv nogle bud på datoer, hvor du gerne vil låne æblepressen. Du kan låne æblepressen fra fredag-mandag, mandag-onsdag eller onsdag-fredag. Hent den mellem kl. 12 og 18 på Glostrup Genbrugsstation på Paul Bergsøesvej 39 og aflever den rengjort samme sted senest kl. 12 på afleveringsdagen. Æblepressen er 1 meter høj og har en diameter på 80 cm. Det kræver derfor en trailer eller stationcar at transportere den.
Tip til æblemost og cider
Lav din egen økologiske æblemost eller cider. Skær æblerne ud i 2 - 4 dele. Du kan fint bruge skurvede æbler og nedfaldsæbler. Lad bare stilk og kernehus være, men skær råd og orme fra før du hælder æblestykkerne i møllen. Kør gerne æblerne to gange gennem møllen for at få dem godt findelt. Frys evt. æblerne før du kommer dem i møllen. Det nedbryder cellevæggen og giver større saftudbytte. Men husk at tø æblerne op, før du kommer dem i møllen. Ved cider kan du lade den kværnede masse stå og trække i en spand i godt et døgns tid. Det giver også mere saft.
Fyld kun æblepressen omkring halvt op. Så får du mere saft. Æblemosten kan holde sig et par dage i køleskabet. Den kan også fryses ned, så du i den mørke tid kan få et skud vitaminer og nyde smagen af sommer. Ved cider kan du lade pulpen stå et par døgn (eventuelt med lidt vand) og presse den igen. Så får du det sidste saft og sukker ud. Husk at ilt er fint i forbindelse med presning og påfyldning af gærbeholder. Men så snart gæringen er i gang, skal du anvende en gærlås, så mosten ikke bliver iltet. Ellers bliver din cider til æblecidereddike.