Socialpædagogisk støtte

Socialpædagogisk støtte er støtte, vejledning og optræning af færdigheder i egen bolig til voksne med handicap, psykiske eller særlige sociale problemer. Støtten kan for eksempel bestå i hjælp til indkøb, madlavning, opbygge netværk og ledsagelse til offentlige instanser.

 

Socialpædagogisk støtte servicelovens § 85

Socialpædagogisk støtte er vejledning, støtte og træning til opgaver, som du ikke selv er i stand til at klare på grund af en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Bostøtten er et tilbud til borger fra 18 år med behov for vejledning, støtte, optræning af personlige og sociale kompetencer i forbindelse med at mestre hverdagslivet i egen bolig.

Indsatsen tilrettelægges ud fra princippet ”hjælp til selvhjælp” og tager afsæt i en individuel behovs vurdering udarbejdet i samarbejde med borgeren. Borgere med behov for social støtte i dagligdagen tilbydes udarbejdelse af en handleplan.

Formålet med indsatsen er, at støtte borgeren til øget selvstændiggørelse gennem vejledning, støtte og træning med henblik på at udvikle og / eller vedligeholde borgerens personlige og sociale kompetencer i forhold til selvstændigt at løse opgaver i egen bolig og få et hverdagsliv til at fungere.

Indsatser vil være i en nærmere fastsat periode, hvorefter forløbet bliver evalueret.

Eksempler på indsatser

  • Afdækning af borgerens behov for støtte igennem delmål. 
  • Socialpædagogisk støtte, der retter sig mod formelle og økonomiske opgaver.
  • Socialpædagogisk støtte, der retter sig mod at vedligeholde /opsøge omgang kontakt med andre. 
  • Socialpædagogisk støtte og vejledning omkring personlig hygiejne. 
  • Socialpædagogisk støtte, der retter sig mod almindelige dagligdags opgaver i hjemmet, der har til formål at opøve og vedligeholde færdigheder til selvstændigt at bo i egen bolig.  
  • Telefonisk/elektronisk rådgivning
  • Støtte til kontakt med offentlige myndigheder

Ønsker du at få socialpædagogisk støtte i forhold til servicelovens §85, skal du søge om det via din sagsbehandler i Center for Handicap Psykiatri og Misbrug. 

Socialpædagogisk bistand er støtte til opgaver, du ikke selv er i stand til at klare på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Den består af en lang række hjælpeforanstaltninger. Der kan blandt andet være tale om:

  • oplæring og genoplæring i daglige færdigheder som træning i at klæde sig på eller spise
  • omsorg og hjælp til personlige forhold som fx konfliktløsning
  • hjælp til at opretholde sociale netværk
  • støtte til udvikling af egne ressourcer, herunder muligheder for at kommunikere og indgå i samvær med andre
  • vejledning, rådgivning og hjælp til selvhjælp

Socialpædagogisk bistand vil også, efter omstændighederne, kunne omfatte ledsagelse i forbindelse med aktiviteter.

Formålet med indsatsen er at bidrage til at skabe en tilværelse for den enkelte på egne præmisser. Indsatsen tager blandt andet sigte på, at brugeren kan bevare eller forbedre sine psykiske eller sociale funktioner. Du kan få tilbud om socialpædagogisk bistand uanset boform.

Tilbud om socialpædagogisk bistand vil altid bero på en konkret individuel vurdering. Kommunen skal sørge for, at opgaverne i fornødent omfang kan varetages døgnet rundt.

Du kan ansøge om socialpædagogisk bistand hos kommunen, som afgør, om du kan få socialpædagogisk bistand.

Ansøger du som partsrepræsentant på vegne af en anden, og kan du ikke bruge den digitale selvbetjening, skal du kontakte kommunen.

Du skal klage til kommunen, hvis du ikke mener, du får den fornødne hjælp. Kommunen skal altid sende en klagevejledning med, når du får besked om afgørelsen.

Indhold fra borger.dk
Center for Handicap, Psykiatri og Misbrug